Marmaris’te çam balıyla ünlü Osmaniye Köyü’nü bilir misiniz bilmem. Ancak şu kadarını söyleyeyim ki çam balı üretiminin büyük bölümü bu bölgede yapılmaktadır. Ancak bu günlerde manganez madeninin çıkarılması amacıyla büyük bir çam ağacı katliamı başlatıldı. Manganez madenine hayır diyen köylülerle görüşen AKP Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, "Kesilecek 411 ağaçtan alacağınız bal 250 kilo. Firmaya okul yaptırtırız iyi düşünün" dedi.
OSMANİYE Köyü’nde yüzlerce çam ağacının kesilmesine neden olan çalışmalar, üç günlük durdurma karının süresinin bitmesiyle yeniden başladı. Bu sıralarda köye gelip köyün tek kıraathanesinde köylülerle konuşan AKP Muğla Milletvekili Nil Hıdır Neslişah adlı firmanın, toplam 411 çam ağacının kesilmesine neden olacak maden çalışmalarının yasal olduğunu belirtikten sonra şöyle konuştu:
"Osmaniye baldan yılda 12 milyon YTL gelir elde ediyor. Maden faaliyete geçerse, yılda 25 milyon YTL getiri sağlayacak. 411 ağaçtan 250 kilo balımız kaybolmuş olur, bunun da maliyeti yıllık 62 bin YTL. 25 milyonun yanında 62 bin YTL’nin lafı mı olur? Ayrıca biz bu şirketlere burada okul yaptırtırız, yollarımızı düzelttiririz, gerekirse köylülerimize maden ocağında çalışması için şart koşarız. 250 kişi madende çalışsa köyümüze büyük miktarda para girer."
Ancak bozulacak doğal dengeden, bitirilmeye çalışılan arıcılıktan hiç söz etmiyor. Evet belki büyük bir ekonomik getiri söz konusudur. Ancak sırf ekonomik çıkarlar adına bir gün balı da dış ülkelerden almaya başlarsak da hiç şaşırmayalım. Zira AKP ve Zihniyeti ve hükümetinin başa geldiğinden beri tek düşüncesi ekonomik çıkarlar olmuş, ülkenin milli değerleri ikinci hatta üçüncü sıralara kaydırılmıştır. Bu nedenledir ki bu konudaki fikir ve görüşleri de bizleri hiç şaşırtmadı.
Milletvekili sanırız ki maddi çıkarları duyan köylünün sakinleşeceğini ve eylemlere son vereceklerini düşünmüş olmalıdır. Zira aksi halde böyle konuşmazdı. Ancak bu sözler köylüleri teskin etmeye yetmedi. Çünkü çoğu milletvekilinin cahil olarak nitelendirdikleri köylü yurttaşlarımız onlardan akıllıdır. Yaşadıkları doğaya, mesleklerine dokunulmamasını istemek de en büyük hakları.
Köylüler ve çevreye duyarlı insanlar, turizmin, arıcılığın ve çevrenin zarar görmesine izin vermemek için yasal çerçevelerde mücadelelerini sürdürmektedirler. Ancak nedendir bilinmez bir iki gazete hariç hiçbiri bu doğa katliamından bahsetmedi. Üstelik küresel ısınma nedeniyle yaşanılan kuraklığa, kesilecek çam ağaçları nedeniyle hız kazandırılmış da olacaktır. Tabii bu kimsenin umurunda değildir. Ekomomik çıkarlar söz konusuyken kim takar kuraklığı, çölleşmeyi….
Not: Bal üretimini bu şekilde engelleme girişiminde bulunanlar şimdi mutlulardır sanırız. Zira artık Türkiye Arjantin’den bal ithal etmeye başladı. Zaten bir o kalmıştı ithal etmediğimiz… Ne diyelim buna sebep olanların gözü aydın….
ARZU KÖK
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder