2 Mayıs 2008 Cuma

PEMBE GÖZLÜKLER KIRILDI

Hükümet övünüp duruyor kaç zamandır; ”Büyümede görülmemiş bir rekora erişmişiz. İhracatta rekor bir patlama gerçekleşmiş durumda. Memurumuzu, işçimizi enflasyon altında ezdirmiyoruz.” diyerek. Yabancı sermaye girişi, özelleştirme ve tekmili, nurlu ufuklara yelken açmış ekonominin grafiğini AKP iktidarı çiziyor, nazar boncuğunu ise büyük sermayeler takıyor. "Aman her şey ne kadar iyi, ne kadar güzel, hiç bu kadar iyi olmamıştı."
Sonra ne mi oluyor? Devreye kara gün dostumuz, can kurtarıcımız IMF giriyor. Bir rapor yazıyor. Ama nasıl olur. Bu yapılan kardeşliğe, kara gün dostluğuna sığar mı? Bize bunu nasıl yapar dedirtiyor hükümete. IMF aralarında Türkiye, Brezilya, Rusya, Macaristan, Güney Afrika, Polonya’nın da yer aldığı sekiz ülkeyi sıralıyor ve diyor ki bu ülkeler krize en yakın ülkeler. AKP iktidara geldiğinden beri üzerine titrediği, sürekli pohpohladığı IMF, Türkiye’yi şimdi en kırılgan ülkeler arasına katıyor.
Neden mi? Aslında nedeni çok açık değil mi? Neden tabii ki ekonomik gerçekler. Döviz rezervlerinin kısa dönemli borçlara oranı, cari işlemler açığının milli gelire oranı, kamu borçlarının milli gelire oranı, özel sektöre açılan kredilerin milli gelire oranı…. Bunların hepsi çok ama çok yüksek. Bunlar ise hastalıklı bir ekonominin göstergeleri. Bunları ve daha başka gerekçeleri sıraladıktan sonra, dünyaya dönüyor ve “Türkiye’ye dikkat edin” diyor.
Peki nasıl oldu bu? Yaklaşık yedi yıldır zaten ülke ekonomimizi bir anlamda yönlendiren IMF değil miydi? AKP zaten IMF’nin sözünüzden çıkmadan hareket etmiyor. Bir önceki raporda göklere çıkardıkları ülke nasıl oldu da bu hale geldi? Yoksa bunların hepsi birer yalan, büyük birer uydurmaca mıydı? Ne oldu? Ama, rapor ortada. Gerçek acı. Yedi yıldır al takke, ver külah devam eden ilişkide şimdi tehlike çanları çalıyor. Bu bir IMF ihaneti mi yoksa ülke iktidarının ihaneti mi?
Bu durumda AKP ne yapıyor? AKP bu raporu görmezden geliyor. AKP hepimize hala pembe gözlük takmaya uğraşıyor. Oysa, pembe gözlük çoktan kırıldı. Kıran ise yedi yıldır ekonomiyi yöneten, sizi pohpohlayan IMF.
Fiyat artışı, büyüme hızındaki düşüş haberleri, bu rapor sonrasında geliyor. Pembe solmaya yüz tutuyor. Elektrik zammı otomatiğe bağlanıyor. Kemerler sıkılmalı deniyor 2008 de. Ama nereye kadar. AKP ve sermaye belki farkında değil ama bu halk zaten yıllardır kemer sıkıyor. Sizin çizdiğiniz pembe tablonun ardında açlıktan, yoksulluktan kırılıyor. Halkımızın büyük bir çoğunluğu açlık sınırının altında yaşıyor. Şimdi de kalkmış “Kemerleri sıkacağız” diyorlar. Sanırım asıl amaçlanan halkı tümden öldürüp tüm sorunlardan kökten kurtulmak.
Tüm halkımıza seslenmek istiyorum. Belki sizin için çizilen pembe tabloya inanmak istediniz. Ancak o tablo çoktan yandı. Sıra o gözlükleri çıkartıp, gerçekle yüzleşmekte. Kararımızı ve tavrımızı ortaya net olarak koymakta.

ARZU KÖK

Hiç yorum yok: