26 Mayıs 2008 Pazartesi

ÇEVRECİ BAKAN VE TURİZM TEŞVİK KANUNU

Turizm Teşvik Kanunundaki değişiklikler TBMM’den geçti. Bu yasaya göre orman alanları rahatlıkla turizme tahsis edilebilecek. Bu yasa çerçevesinde tahsisi düşünülen yerler arasında ise özellikle Bodrum ve Antalya’da ki bakir koylar dikkati çekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda hazırlanan listeye göre çoğu da orman arazisi olan en az 8,7 milyon metrekare alan turizme açılacak.
Bu yasaya doğal olarak ilk karşı çıkanlar ise çevreciler oldu. Çünkü ormanların orman olarak kalması her yönden kamu ve toplum yararına olan bir şeydir ki bu yönde bir Anayasa Mahkemesi kararı da mevcuttur. Ancak bu karara rağmen yeni yasa ormanların turizme tahsislerinin önünü açıyor. Atılan bu adım ise aslında turizmi teşvik değil baltalamaktır. Zira tahsise açılması düşünülen bakir koylar daha çok mavi yolculuğun uğrak yerleri ve dünyanın hiçbir yerinde böyle bir mavi yolculuk yok. Sadece mavi yolculuk yapmak adına bile ülkemize gelen turistler mevcut. Durum böyle iken o alanların oteller için ayrılması ne gibi bir teşvik olacak anlamadık doğrusu.
Çevrecilerin itirazlarını cevaplayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ a göre endişeler yersiz. Günay “Asıl çevreci benim” diyor konuşmasında ama orman katliamına izin verecek olan yasayı da sonuna kadar savunuyor. Turizm teşvik edilmeliymiş. Evet turizm teşvik edilmeli. Ancak Ege ve Güney sahillerimizin böyle bir teşviğe ihtiyacı yok ki. Zaten en son teşvik edilen MNG’nin kıyılarımıza ne yaptığını da gördük hep beraber. Yeni teşviklerle ormanlarımızın ne hale geleceğini sanırız en güzel bu MNG örneği gösteriyor bizlere.
Turizm teşvik edilmeli. Ama teşvik, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu için yapılmalı. Oraların turizme açılması için yapılmalı. Kültürel ve tarihi miraslarımızı dünya milletleri ile paylaşma şansının arttırılması için kullanılmalı, ormanlarımızın katli için değil. Zaten her yıl orman yangınları sayesinde hektarlarca ormanımız kül olmaktadır. Yapılması gereken şey bu ormanların yeniden canlandırılması olması gerekirken orman katliamına seyirci kalmak nasıl bir çevreciliktir sayın Günay?
Çevreci olmak doğanın katliamına destek olmak değildir. Çevreci olmak gelebilecek her türlü zararın karşısında olmaktır. Bu anlamda bu yasaya destek olup savunanlar lütfen çıkıp da “asıl çevreci benim” diyerek dolanmasınlar ortalarda.

ARZU KÖK

Hiç yorum yok: