27 Temmuz 2008 Pazar

YIKIN ODTÜ'YÜ

"ODTÜ'yle sık sık sorunlar yaşayan Büyükşehir Belediyesi "uygulama imar planı, yapı ruhsatı ve iskan belgesi bulunmadığı" gerekçesiyle ODTÜ'ye 2 milyon YTL'ye yakın ceza kesti. "
Bilindiği gibi ODTÜ rektörü Ural Akbulut Ankara Büyükşehir Başkanı Melih Gökçek'i Eymir'in devri, amblem ve Kızılırmak suyu konusunda çok sert biçimde eleştirmişti. Doğruları olduğu gibi tüm yalınlığıyla ifade etmeyi, yanlışı eleştirmekten karkmamayı şiar edinmiş aydın bir Türk bilim insanıdır Ural Akbulut. Ancak yazıktır ki en değerli vasıflar olmasına karşın Türkiye'de bu vasıflar cezayı beraberinde getiren nedenlerin de başında geliyor. Zira öyle olmasaydı yukarıdaki gibi bir karar asla alınmazdı.ODTÜ'nün dev bir arazi üzerine kurulduğunu hatırlatan Akbulut şunları söylüyor: "ODTÜ kampüsü kaç yıldır şu an bulunduğu alanda, Melih Gökçek kaç yıldır belediye başkanlığı yapıyor. Sanki yeni bir yapı varmış gibi bu uygulamayı neden şimdi yapıyor Melih Bey'e sormak lazım. İmar çalışmalarını Çankaya Belediyesi'yle yaptığımız ve onlarla sorun yaşadığı için yapıyor olabilir. Melih Bey ODTÜ'nün imarı olmadığını dün mü öğrenmiş. TBMM'nin de yoktu imarı yakın zamana kadar. Ama temelde şöyle bir yanlışlık var. Biz bir kamu kurumuyuz ve imar yüzünden rant sağlamamız gibi bir durum söz konusu değil. 15 gün içinde nasıl imar alınabilir ki? Sanki aparman dairesinin penceresi eksik, pencere tak diyorsunuz. Türkiye bir hukuk devleti, biz de hakkımızı konuyu yargıya taşıyarak arayacağız."
Ural Bey aslında olaya Belediyeler arası kavga olarak bakmış. Ancak haberi duyan herkesin yaptığı ilk yorum şuydu: "Melih Gökçek Eymir'in devri, Ankara'nın anblemi ve Kızılırmak suyu konularında Ural Akbulut'un yaptığı açıklamalar dolayısıyla intikam alıyor." Aslında bu yorum nedense çok daha mantıklı gibi görünüyor. Zira Melih Gökçek dünkü Belediye Başkanı değil ki, kaç dönemdir bu görevi devam ettiren bir şahsiyet kendileri. Yaklaşık 15 yıllık Belediye Başkanlığı süresince ODTÜ'nün kaçak olduğunu anyamamış, görememiş de eleştiriler artınca mı, veya yerel seçimlere az bir zaman kala mı görebiliyor bunu?
Yılardır kimse anlayamamış, görememiş bunu. Yaaaaaaaaa.... Meğer ODTÜ kaçakmış? Gerekçe 45 binanın imar izninin olmaması. Hangi binalar mı? Mimarlık, Fen Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Eğitim Fakülteleri, Havacılık ve Uzay, Kimya, İnşaat, Bilgisayar, Elektrik ve Elektronik, Çevre, Gıda, Jeoloji, Endüstri, Makine daha onlarca mühendislik bölümü, yüksekokullar ve hatta rektörlük binası. Tabii ayrıca ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi, yemekhane, konukevi, yurtlar, spor merkezi, spor salonu, açık ve kapalı yüzme havuzu, kütüphane, rasathane... Bitti mi dersiniz? Hayır........... Liste bu şekilde uzayıp gidiyor. Büyükşehir kararında çok ciddi. "Ya 2 Trilyon lirayı ödeyin yada yıkacağız" diye diretiyor.
Ural Akbulut'un açıklamalarında değindiği gibi TBMM de bünyesindeki ruhsatsız binalarıyla daha önce gündeme geldi. Çankaya Köşkü de... Belediye Başkanı'nın, Başkanvekili'nin, politikacıların oturduğu Angora Evleri'nin ruhsatı, imarı günlerce tartışma konusu oldu. Kimse sesini çıkarmadı. Bunlar yetmiyormuş gibi bu evlere ekleme yapıldığı iddiaları ayyuka ulaştı yine ses yoktu. Geçenlerde TOKİ Başkanı yaptığı açıklamada: "Mevcut yapıların yarısı kaçak. Kaçak bina sayısı 10 Milyon" dedi. Gerçekten de öyle. Bir hatırlayalım mesela; Başbakan'ın eşiyle birlikte tatil yaptığı otel ruhsatsız, Atatürk'ün Florya Köşkü'ne yapılan milletvekili misafirhanesi ruhsatsız, MNG Holding denizi doldurarak otel yapmaya çalışıyor ses çıkaran yok, tarihi kaya mezarlarının üzerine villa inşa ediliyor sessizliğe devam... Neden? Oysa bunların hepsi de rant amacıyla yapılan kanuna uymayan işlemler. Ozellikle rant sağlayanlara karşı sessiz kalanlar yaklaşık yarım asırsır Başkent'in hatta Türkiye'nin medarı iftiharı olmuş bir üniversiteye karşı seslerini nasıl bu kadar yükseltebiliyorlar hayret doğrusu.
Yıkın ODTÜ' yü Melih Bey yıkın. Başında doğruları söylemekten çekinmeyen, korkmayan bir rektör olan üniversite dünya çapında gurur kaynağımız da olsa yıkın. Hem hiçbir rant sağlamayan kaçağın faydası ne ola ki değil mi? ODTÜ binalarının sağladığı bir rant, bireysel bir fayda var mı? ODTÜ'nün tek suçu yarım asırdır Başkent'in dünya çapında iftiharlarından birisi olması...
ARZU KÖK

Hiç yorum yok: